Bioelektrana pokraj Velike Gorice

Bez autora
Sep 21 2011

Južno od jezera Čiče, pokraj Velike Gorice, potkraj iduće godine trebala bi početi gradnja bioelektrane-toplane na šumsku biomasu. Riječ je o investiciji vrijednoj 65 milijuna eura, a novac je osiguran iz pretpristupnih fondova Europske unije. HEP - Obnovljivi izvori energije i HEP Toplinarstvo vlasnici su prvog takvog objekta na području Hrvatske. Pripremljeno je idejno-tehničko rješenje i podnesen zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za procjenu utjecaja na okoliš. Bude li sve teklo prema planu, sve će se dozvole ishoditi do ljeta 2012., kada bi trebala započeti i gradnja. Za gradnju bioelektrane izabrana je parcela kod postojeće trafostanice, a osnovno gorivo za pogon bit će šumska biomasa. Očekuje se da će je 28 kamiona dnevno dopremati u bioelektranu. Predviđena je godišnja bruto proizvodnja električne energije dovoljna za opskrbu oko 50.000 kućanstava. Bioelektrana bi trebala biti puštena u rad 2015. godine.

Bioelektrana pokraj Velike GoriceJužno od jezera Čiče, pokraj Velike Gorice, potkraj iduće godine trebala bi početi gradnja bioelektrane-toplane na šumsku biomasu.

Riječ je o investiciji vrijednoj 65 milijuna eura, a novac je osiguran iz pretpristupnih fondova Europske unije, piše Večernji list.

HEP - Obnovljivi izvori energije i HEP Toplinarstvo vlasnici su prvog takvog objekta na području Hrvatske. Pripremljeno je idejno-tehničko rješenje i podnesen zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za procjenu utjecaja na okoliš. Bude li sve teklo prema planu, sve će se dozvole ishoditi do ljeta 2012., kada bi trebala započeti i gradnja, rekao je Marko Ružić, stručni savjetnik za zaštitu okoliša.

Za gradnju bioelektrane izabrana je parcela kod postojeće trafostanice, a osnovno gorivo za pogon bit će šumska biomasa. Očekuje se da će je 28 kamiona dnevno dopremati u bioelektranu. Predviđena je godišnja bruto proizvodnja električne energije dovoljna za opskrbu oko 50.000 kućanstava.

Bioelektrana bi trebala biti puštena u rad 2015. godine. Njome će se smanjiti emisija ugljikova dioksida, ali i uštedjeti novac koji se danas troši za održavanje 16 postojećih toplinskih stanica. Energijom će se opskrbljivati cijela Velika Gorica, osim okolnih sela i općina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik